Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
BİGA İİBF KAMU YÖNETİMİ

Neden Biz?

Neden Biz?

Truva, Assos, Gelibolu, Kaz Dağları, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Gökçeada, Bozcaada ve Çanakkale Boğazı gibi değerlerle tarihe mal olmuş bir coğrafyada yer alan ve ülkemizin, içinden deniz geçen iki şehrinden biri olan Çanakkale’nin üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yeni akademik yılda, yeni öğrencilerini bekliyor.

Tercih dönemi içinde olduğumuz şu günlerde, öğrencilerimizin hangi üniversiteyi, neden seçmek istediğiyle ilgili düşünce ve sorularına ışık tutacağını düşündüğümüz Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Çanakkale kenti ile ilgili detayları öğrencilerimizle paylaşmak istedik.

Çanakkale

Tarihte önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış topraklar üzerinde bulunan Çanakkale, bu yönüyle bir dünya kenti olma özelliği taşırken Avrupa’dan Avustralya’ya dünyanın dört bir tarafından insanların ilgi duyduğu ve ziyaret etmek istediği, coğrafi ve doğal güzelliklerle donanmış bir kenttir.

Tarihin ve kültürün izlerini taşıyan ve “barışın ve kültürün kenti” temasının günlük yaşama uyarlandığı Çanakkale’de, halkın farklılıklara gösterdiği hoşgörülü ve özgürlükçü tavrı, öğrenim görmeye gelen öğrenciler için sıcakkanlı ve samimi bir kent ortamı, sosyal bakımdan geniş imkânlar, sorunsuz barınma olanaklarının sağlanması anlamına gelirken öğrencilerin rahat ve huzurlu bir ortamda yaşamasını da mümkün kılmaktadır.

Civarındaki şehirlere neredeyse eşit mesafede konumlanan ve İstanbul, İzmir, Bursa gibi kentlere ortalama 300 kilometre uzaklıkta olan Çanakkale, ulaşım yönünden de avantajlı bir konumdadır. Aynı zamanda Türkiye’nin her yerinden İstanbul ve Ankara aktarmalı uçak seferleri de mevcuttur.

Çanakkale ili sınırları içinde bulunan ve dünya mirası sayılan Kaz Dağları’nın da etkisiyle %54’ü orman olan Çanakkale’nin her mevsim temiz havaya sahip olma özelliği, ÇOMÜ Kampüslerinde de kendini gösterir. Büyük şehrin olanaklarıyla küçük şehrin avantajlarının birleştiği yer olarak da bilinen Çanakkale’ye ait tüm bu özellikler, kalabalık ve yaşamı pahalı iller arasından Çanakkale’yi daha tercih edilebilir noktalara taşımaktadır. Türkiye'nin en gelişmiş ilçeleri arasında yer alan Biga ise 25 yılı aşkın süredir ev sahipliği yaptığı fakültemiz ile birlikte her geçen yıl öğrenci odaklı bir ilçe olma yolunda ilerlemektedir. Fakültemizin yer aldığı Ağaköy'de yurt ve konaklama imkanları yanı sıra kafe ve restoran imkanları giderek artmaktadır. Öte yandan, Biga ile Ağaköy yerleşkemiz arasında sürekli olarak ulaşım seferleri mevcuttur. Biga ilçemiz, Bursa ve İzmir gibi büyükşehirlere karayolu ile ulaşım olanaklarına sahip olduğu gibi, İstanbul'a hem Lapseki 18 Mart Köprüsü üzerinden hem de Bandırma-Yenikapı feribot hattı üzerinden erişim olanaklarına sahiptir. Biga'nın merkeze uzaklığı ise 96 km'dir. 

Biga İİBF ve Kamu Yönetimi Bölümü Hakkında


Bölüm, 4 yıllık Lisans eğitimi ve isteğe bağlı 1 yıllık yabancı dil eğitimi içermektedir. Fakültenin bulunduğu Biga Ağaköy Prof. Dr. Ramazan AYDIN Yerleşkesi’nde 25.600 m² kapalı alanda 26 derslik ve 5 amfinin yanı sıra, bilgisayar laboratuvarı, bilgisayar donanımlı kütüphane, 1000 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu, 550 kişilik konferans salonu, sağlık merkezi, yemekhane, kantin, pastane, kırtasiye, internet cafe, bankamatik vb. olanaklar bulunmaktadır.

ÇOMÜ Biga İİBF bünyesinde faaliyet gösteren Kamu Yönetimi Bölümü, 1995 yılından beri alanında uzman akademik kadrosu ve paydaşları ile kamu kurumlarında ve özel sektörde ihtiyaç duyulan iş gücünün yetiştirilmesi doğrultusunda hizmet vermektedir. Kamu Yönetimi Bölümü’nün temel hedefi, kamu ya da özel sektör kuruluşlarında yönetici, mülki idare amiri, idari yargıç, uzman ya da müfettiş olarak çalışmayı amaçlayan öğrencilerine sağlam bir siyasal, sosyal ve hukuki temel edindirmektir. Bölümde kamu yönetimi, siyaset, hukuk ve kentleşme ve çevre sorunlarına çok yönlü bir bakış açısı ile yaklaşılması hedeflenmektedir. Sorunların belirlenmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi noktasında kamu yöneticilerinin görüş ve önerileri dikkate alınarak kayda değer ilerlemelerin sağlanması düşünülmektedir.

Kamu Yönetimi Bölümü, çağdaş bilgilerle donatılmış, gerek ekonomi gerek siyaset alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri yakından izleyebilen bireyler yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Kamu Yönetimi Bölümü; Yönetim Bilimleri, Hukuk Bilimleri, Kentleşme ve Çevre Sorunları ve Siyaset ve Sosyal Bilimler olmak üzere dört ayrı anabilim dalına ayrılmıştır.

Bölümün mezunları idari yargı hakimliği, kaymakamlık, uzmanlık, müfettişlik, mülki idare amirliği gibi kadrolarda istihdam edilebildikleri gibi; DPT, Sayıştay, Rekabet Kurumu ve benzeri kamu kurumlarının yurtiçi ve yurtdışı birimlerinde de çalışabilmektedir.

Mezunlar kamu ve özel sektöre ait banka, sigorta şirketleri, factoring kuruluşları gibi finans sektörü ile ilgili alanlarda çalışabilecekleri gibi diğer sektörlerin farklı departmanlarında da çalışma olanağı bulabilmektedirler. Kamu Yönetimi Bölümü'nde hukuk, siyaset bilimi, kamu yönetimi alanları ile ilgili derslerin yanında işletme bilimi ile ilgili dersler de verilmektedir. Yönetim konusunda edindikleri bilgiler de mezunlarımızı geleceğin yöneticisi olarak hazırlamayı amaçlamaktadır.

Deneyimli ve Uzman Akademik Kadro

Lisans Birinci ve İkinci Öğretim, Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans, Doktora ve Kent ve Siyaset Uzaktan Eğitim Programı düzeyinde eğitim veren bölümümüz tecrübeli ve alanında uzman akademik kadrosu ile Türkiye'nin köklü kamu yönetimi bölümleri arasındadır. Bölümümüzün genç bir akademik kadroya sahip olması; kamu yönetimi, siyaset bilimi, yerel yönetimler, kent ve çevre politikaları ve yönetim bilimleri gibi alanların güncel bilgi, tartışma ve gerekliliklerini öğrencilere aktarabilme konusunda büyük bir fırsattır. 

Bölümümüz isteğe bağlı staj uygulamalarını desteklemekte ve bu doğrultuda Ulusal Staj Hareketliliği gibi programlarla iş birliğini sürdürmektedir. Ulusal akreditasyon başvuru süreci devam eden bölümümüz, öğrencisiyle ve mezunlarıyla eğitim-öğretim faaliyeti dışında da bağlarını koruyan bir işleyişe sahiptir. Öte yandan uluslararasılaşma bağlamında, kamu yönetimi bölümü öğrencileri Erasmus+, Farabi ve Mevlana değişim programlarının olanaklarından yararlanabilmektedir.